Adversarii președintelui Trump au ridicat steagul alb. Cel de-al 45-lea președinte al SUA își va exercita până în ultimul minut constituțional mandatul la Casa Albă. Impeachment (din lat. impedicare) rămâne în continuare o procedură în vigoare, dar încă niciodată finalizată, de destituire a unui președinte sau alt înalt demnitar american (președintele Nixon și-a dat el însuși demisia).

Șansele dislocării din funcție a actualului șef al Executivului sunt practic nule: Senatul, care decide în ultima instanța, este majoritar republican, iar Curtea Supremă, singura instanță care poate anula decizia, este majoritar conservatoare. Dar cel mai important lucru este că partizanii impeachmentului nu au dovezi incriminatorii. Resemnată, liderul opoziției democrate și președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat public abandonarea acțiunii și a explicat: “Nu cred că trebuie să alegem această cale, căci ar diviza țara”.

Și totuși, procurorul special Robert Mueller nu se lasă, de aproape doi ani, să ancheteze bănuitele legături “cu Moscova” ale echipei electorale a candidatului Trump din 2016. Publicația “Wired” enumera în decembrie 2018 nu mai puțin de 17 acțiuni în justiție avându-l că “pârât” pe președintele american iar campaniile politice și de presă dezlănțuite de cinci ani împotriva lui Donald Trump continuă cu neslabita virulenta și își vor afla locul lor între episoadele cele mai bizare și mai stânjenitoare ale istoriei politice și mass media din America primului sfert de veac al secolului XXI.

În ce-l privește, Supermanul “greu de clintit”din fruntea Americii, și-a făcut cunoscută propria apreciere, în stilul său caracteristic: “Cum vreți să destituiti un președinte care a câștigat probabil cele mai mari alegeri din toate timpurile, care n-a făcut nimic rău (nicio înțelegere cu Rusia, pe când democrații sunt cei care au complotat), care este la originea celor mai buni primi doi ani ai tuturor presedintiilor și care este republicanul cel mai popular din istoria partidului, cu 93 la sută?”.

Comentatorilor care întârzie totuși în analize pe tema “supraviețuirii politice” a președintelui, chiar după retragerea din lupta a democraților, ziaristul canadian Pierre Martin le indică patru parametri de care trebuie să se țină seama în formularea unui pronostic: anchetele, economia, mediul internațional și temperamentul impetuos al președintelui. Or, constată el, președintele Triump stă bine la toate cele patru puncte avute în vedere.

Anchetele bat pasul pe loc și nu produc decât rezultate sterile, economia își menține ritmuri sănătoase de creștere, situația internațională nu se tensionează totuși la cote îngrijorătoare , “Casă Albă nu e cuprinsă de haos”, iar președintele este la fel de previzibil în … imprevizibilitatile sale. Oricum, și-a anunțat deja sloganul sub care se va prezenta pentru înnoirea mandatului suprem, la alegerile din 2020: “Să-i păstrăm Americii măreția!”.

Autor: Corneliu Vlad

Sursa: magnanews.ro

Foto: REUTERS

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.