Oamenii de stiinta sunt de parere ca publicul din SUA este mult mai inclinat sa creada in Dumnezeu si supranatural, dupa vizionarea programelor care inspira veneratia naturii, difuzate de canalul BBC Planet Earth.

Potrivit unui studiu publicat in revista Psychological Science, subiectii testati si-au manifestat credinta intr-o „putere mai mare” dupa ce au vizionat imagini despre Grand Canyon, cascade si alte fenomene naturale.

Subiectii care au fost rugati sa se uite la imagini din seria documentarelor BBC, au dat raspunsuri semnificativ diferite la o serie de intrebari decat cei din grupul de control unde au fost prezentate imagini cu stiri neutre.

Prof. Piercarlo Valdesolo, psiholog la Colegiul Claremont McKenna care a efectuat studiul, a declarat: „Maretia naturii si legile care o conduc, ii determina pe multi sa creada ca la mijloc e vorba de puterea si interventia unei fiinte divine; iar aceasta schimba modul in care oamenii ajung sa inteleaga si sa gandeasca despre lume.

Participantii din ambele grupuri au fost intrebati ce au simtit in timpul vizionarii si daca acestia cred ca evenimentele lumesti se desfasoara conform planului lui Dumnezeu, sau al altor entitati non-umane.

In general, cei care au vizionat imaginile despre natura, au avut tendinta de a crede mai mult in control supranatural si au mai multe sanse de a crede in Dumnezeu, comparativ cu grupul care a vizionat imagini cu stiri neutre.

Oamenii de stiinta au adaugat ca au observat rezultate similare, atunci cand la grupul cu imagini din natura au fost difuzate evenimente uimitoare, dar imposibile, cum ar fi un suvoi de apa care curge pe strazile orasului.

Cercetatorii au subliniat faptul ca aceste date ar putea pune in lumina, de asemenea, de ce anumite persoane cauta sa explice lumea prin mijloace seculare si stiintifice.

Veneratia poate pur si simplu sa ne motiveze pentru a cauta explicatii, indiferent de ce fel de explicatii sunt„, arata studiul.

Prof. Valdesolo a adaugat: „Ironia este ca, in timp ce omitem ca lucruri pe care le stim a fi aparut din cauze naturale, cum ar fi de exemplu Marele Canion, veneratia ne impinge sa declaram ca fiind produs de cauze supranaturale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.