APRILIE 1989

5 aprilie. Polonia. Negocierile dintre reprezentanţii partidului comunist, ai Solidarităţii şi ai Bisericii se încheie printr-un acord politic care prevedea printre altele, reorganizarea Guvernului şi a Parlamentului, editarea de ziare proprii, accesul la radio şi televiziune, organizarea de alegeri generale.
În cadrul emisiunii în limba română a postului de radio Vocea Americii, este transmis un material referitor la situaţia poetului Dan Deşliu care se afla în greva foamei, cât şi o primă parte a scrisorii pe care poetul i-o adresase preşedintelui Ceauşescu, privind încălcarea legii, violarea Constituţiei sau neîndeplinirea obligaţiilor asumate în cadrul convenţiilor internaţionale.
6 aprilie. U.R.S.S. Purtătorul de cuvânt al MAE sovietic declară că autorităţile de la Moscova vor urmări „cu atenţie şi înţelegere” evenimentele din Polonia.
9 aprilie. România. Şapte scriitori trimit o scrisoare preşedintelui Uniunii Scriitorilor prin care îşi declară sprijinul faţă de Mircea Dinescu.
Georgia. La Tibilisi sunt ucise 20 de persoane în intervenţia brutală a trupelor sovietice asupra manifestanţilor care cereau independenţa Republicii Sovietice Socialiste Georgia.
12-14 aprilie. România. În cadrul Plenarei C.C.al P.C.R, Nicolae Ceauşescu anunţă că România a plătit, la sfârşitul lunii martie, întreaga datorie externă: Zilele de 12-14 aprilie marchează- se poate spune- o deplină independenţă economică şi politică a României. Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nici o datorie externă, nu mai plăteşte tribut nimănui şi este cu adevărat independentă –şi economic şi politic!
16 aprilie. Ungaria. Are loc primul congres al Alianţei Democraţilor Liberi.
17 aprilie. Polonia. Un tribunal din Varşovia decide înscrierea oficială a Uniunii Sindicatelor Independente Solidaritatea, intrând astfel în deplină legalitate.
18 aprilie. Sindicatul liber Solidaritatea este înregistrat ca organism politic.
România. Marea Adunare Naţională adoptă o hotărâre privind faptul că România îşi achitase întreaga datorie externă, precizând că reprezintă o mare victorie a poporului român, o realizare de o însemnătate excepţională, care asigură deplina independenţă economică şi politică a naţiunii noastre; televiziunea, presa şi radioul îi aduc omagii lui Nicolae Ceauşescu.
22 aprilie. China. Piaţa Tienanmen din Beijing este închisă pentru a interzice studenţilor să participe la funeraliile secretarului general al Partidului Comunist Chinez, Hu Yaobang.
27 aprilie. China. În zona pieţei Tienanmen din Beijing se strâng aproximativ 100 000 de protestatari.
Aprilie. România. Un grup de scriitori (Geo Bogza, Ştefan Augustin Doinaş, Dan Hăulică, Octavian Paler, Andrei Pleşu, Alexandru Paleologu, Mihai Şora) redactează o scrisoare către Dumitru Radu Popescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, prin care iau apărarea poeţilor Dan Deşliu, Ana Blandiana şi Mircea Dinescu, cărora li se impusese domiciliu forţat ca urmare a atitudinii lor faţă de regimul politic.

MAI 1989

2 mai. Ungaria. Se anunţă distrugerea gardului de sârmă ghimpată de la graniţa cu Austria (350 km), înlesnind exodul est-germanilor spre Republica Federală a Germaniei.
8 mai. Ungaria. Kádár János este exclus din C.C. al P.M.S.U. De asemenea, guvernul primeşte dreptul de a numi în funcţii şi nemembri de partid.
12 mai. S.U.A. 172 de membri ai Congresului cer preşedintelui George Bush să revizuiască relaţiile cu România.
13-14 mai. Fronturile populare din Ţările Baltice se întâlnesc la Tallin. Se adoptă o declaraţie din care rezultă faptul că anexarea Estoniei, Letoniei şi Lituaniei în 1940 de către Uniunea Sovietică le-a distrus statalitatea şi un Apel prin care se condamnă înţelegerile sovieto-germane din 1939-1940, pe baza cărora au fost anexate cele trei ţări.
15-17 mai. China. În piaţa Tienanmen din Beijing se strâng sute de mii de oameni care speră că M.S. Gorbaciov va determina conducerea comunistă chineză să negocieze.
19 mai. Ungaria. Grósz Károly, conducătorul P.M.S.U., declară că partidul său doreşte să rezolve problemele socialismului nu pe căi admini-strative, ci pe căi democratice, în cadrul unui sistem multipartidist.
25 mai. U.R.S.S. Are loc prima transmisiune în direct, la televiziune, a lucrărilor Congresului Deputaţilor Poporului de la Moscova.
26 mai. Bulgaria. Sunt arestaţi mai mulţi membri ai unor grupări independente.

IUNIE 1989

2 iunie. Agenţia France Presse publică scrisoarea dizidentei Doina Cornea prin care aceasta protesta faţă de politica autorităţilor din România, faţă de planurile acestora privind dărâmarea bisericilor, demararea planului de sistematizare rurală care implica şi dărâmarea unor sate vechi de sute de ani, referindu-se nu numai la patrimoniul cultural şi arhitectonic al ţării, ci şi la efectele regimului asupra sufletului uman.
4 iunie. China. Armata chineză intervine în forţă asupra protestatarilor din Piaţa Tien Anmen şi pune capăt în mod tragic Primăverii de la Beijing.
Polonia. Au loc alegeri legislative libere; în primul tur, Solidaritatea obţine un succes incontestabil.
7 iunie. Ungaria. Se constituie Mişcarea pentru o Ungarie Democrată formată din circa 500 de intelectuali.
9 iunie. Polonia. Generalul Wojciech Jaruzelski, în cadrul vizitei sale în Belgia, susţine expunerea O Polonie în schimbare într-o Europă în schimbare.
10-11 iunie. Polonia. Preşedintele polonez îşi continuă vizita în Anglia, Margaret Thatcher exprimându-şi fascinaţia cu care urmăreşte evenimentele din Polonia.
13 iunie. Ungaria. P.M.S.U. şi nouă grupări din Opoziţie încep negocierile în cadrul unei mese rotunde privind organizarea multipartidismului şi a viitoarelor alegeri.
14-16 iunie. Polonia. François Mitterrand, preşedintele Franţei, aflat în vizită în Polonia, face următoarea declaraţie: Aş dori ca ceea ce se întâmplă în Polonia, Ungaria şi parţial în U.R.S.S. să contamineze şi restul ţărilor Europei de Est. De asemenea, miniştri de Finanţe ai celor două ţări semnează un acord privind eşalonarea plăţii datoriei poloneze faţă de Franţa.
15 iunie. Bulgaria. Guvernul bulgar declanşează expulzarea masivă a minorităţii turce; până în august, Turcia a primit circa 300 000 de refugiaţi.
16 iunie. Ungaria. 200.000 de persoane asistă la reînhumarea lui Nagy Imre şi a altor victime din 1956 într-un cimitir de la marginea Budapestei.
Opoziţia câştigă noi poziţii în lupta cu Puterea. Este adoptată Declaraţia de la Budapesta prin care se stipula că Transilvania era „un spaţiu de complementaritate” în cadrul căruia dreptul la reprezentare politică autonomă trebuia garantat.
18 iunie. Polonia. În cel de-al doilea tur de scrutin, Solidaritatea îşi confirmă victoria zdrobitoare.
23-24 iunie. Ungaria. Plenara C.C al P.M.S.U. constituie un prezidiu format din patru membri; funcţia de conducere îi revine lui Rezsö Nyers, iar cea de secretar general, lui Károly Grósz.
28 iunie. Iugoslavia. Slobodan Miloşevici, conducătorul comuniştilor din Serbia, susţine un discurs naţionalist cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la bătălia de pe Câmpia Mierlei, discurs ce marchează decizia Belgradului de a recurge la forţă împotriva separatiştilor.
30 iunie. Polonia. La Plenara C.C al Partidului Muncitoresc Unit Polonez, generalul Jaruzelski, propus să candideze din nou la preşedinţia ţării, declară: Ştiu bine că opinia publică mă asociază mai des cu starea de asediu şi mult mai rar cu linia reformelor.
Iunie. Cehoslovacia. Prin petiţia „Câteva Fraze”, se revendică democratizarea ţării, eliberarea deţi-nuţilor politici, desfiinţarea cenzurii, dialog cu opoziţia. Se constituie noi organizaţii ca Iniţiativa democratică, Forumul democratic al minorităţii maghiare, Cercul intelighenţiei independente, Clubul ecologist Moravia, Clubul verzilor.

Sursa: Timisoara Express

Foto: FP

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.