Pentru crestini, Pastele reprezinta cea mai importanta sarbatoare religioasa, aceasta marcand miracolul Invierii Domnului. Dar ce legatura exista intre aceasta sarbatoare si iepuras?

In traditia pagana anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept zeita primaverii. Simbolurile ei principale erau oul si iepurele. Exista o legenda potrivit careia zeita a gasit o pasare ranita in timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme in iepure. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua.

Primavara avea loc un festival dedicat zeitei, care tinea din martie pana la sfarsitul lui aprilie. Cand crestinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe traditii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate in ceremoniile in onoarea Invierii lui Iisus, intrucat aveau loc in acelasi timp si ii incurajau pe pagani sa se converteasca. Drept rezultat, numele Pastelui in engleza, Easter, provine de la Eostre.

Ce zic cercetatorii

Potrivit cercetatorilor de la Centrul pentru Literatura si Cultura a Copiilor al Universitatii din Florida, originea Iepurasului de Paste ar fi undeva in secolul al 13-lea, intr-o Germanie pre-crestina, in care locuitorii inca se inchinau la zei si zeite.

Zeita teutona Eostra (cel mai probabil derivata din numele zeitei grecesti si feniciene a fertilitatii, Astarte) era zeita primaverii si a fertiliatii, de Echinoctiul de Primavara fiind organizate petreceri si sarbatori in cinstea sa, numite Osterhase (Oster, de la numele zeitei Eostra, desemnand Paste in limba germana, de la care a derivat si englezescul Easter). Simbolul zeitei era iepurele, avand in vedere rata repdrocutiva impresionanta a acestor animale.

Prima consemnare istorica a Iepurasului de Paste dateaza din secolul 16, iar mai tarziu, in 1680, apare prima poveste a unui iepure care facea oua si le ascundea in gradina. Legendele locale au fost ulterior exportate de emigrantii nemti care s-au stabilit in Pennsylvania, Statele Unite, in secolul 18.

De aici incolo, traditia s-a imbogatit cu obiceiul realizarii unui cuiburi de iarba, sub forma unor cosuri cu bunatati, in care iepurasul sa lase cadouri si oua colorate.

Ce zice traditia

O legenda spune ca o femeie a observat cum un iepure de camp parasea un asemenea adapost si mergand sa vada a descoperit un cuib de oua, ceea ce a convins-o sa creada ca ouale fusesera depuse de iepure.

Toate aceste mituri au evoluat de-a lungul anului intr-atat, ca acum abia daca se mai stie ce legatura au iepurasii cu Pastele, in afara de faptul ca se gasesc in forma de ciocolata pe rafturile magazinelor.

Un semn ca indiferent care sunt motivele pentru care fiecare dintre noi serbeaza Pastele, consumerismul risca sa faca uitata adevarata sarbatoare: Invierea Domnului Iisus Hristos.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.