În discursul rostit la Catedrala Națională în prezența Papei Francisc, Patriarhul Daniel a menționat apăsat că Vaticanul a pus la dispoziția românilor ortodocși 426 de biserici catolice. Ceea ce este adevărat. Dar la fel de adevărat este și că aproape toate acele biserici erau goale.

Pentru că în Europa (și probabil în întreaga lume) biserica romano-catolică se află într-o disoluție galopantă: bisericile se închid sau sunt transformate în muzee, foarte multe sunt demolate din lipsă de credincioși iar foarte multe sunt profanate de musulmanii imigranți.

Statisticile privind „invazia” demografică musulmană în Europa sunt înspăimântătoare. Estimați la nivelul anului 2016, islamicii sunt în număr de 25,8 milioane (4,9% din populația totală), față de 19,5 milioane (3,8%) în 2010.

Este fie un fenomen scăpat de sub control, fie unul extrem de bine controlat, însă nu acesta este aspectul asupra căruia vreau să atrag atenția.

Asistăm, pe lângă această migrație scăpată de sub control (sau foarte atent controlată) la o alta ale cărei efecte secundare se pot transforma în efecte fundamentale. Se știe că țara cu cel mai mare număr de imigranți în Europa, este, după Siria, România.

Până aici nimic nou. Numai că cei 6 milioane (aceasta este cifra corectă) de români plecați din România, pentru a-și încerca norocul pe alte meleaguri, acolo unde ajung aduc și un popă cu ei. Iar popa este, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, ortodox și astfel comunitățile românești devin parohii.

Iar bisericile sunt singurele locuri în care se adună românii, în fiecare duminică. Fie pentru slujbele religioase, fie pentru a socializa, fie pentru a bârfi. În fond și la urma urmei nici nu are importanță pentru ce se întâlnesc.

Important este că SE ÎNTÂLNESC și asta se întâmplă la BISERICĂ. Iar biserica este ORTODOXĂ.

Având în vedere numărul mare de români ortodocși care au „invadat” Europa, nu putem ignora faptul că este pentru prima oară în istorie când ortodoxia trece granița catolică și se diseminează în spațiul de predilecție romano-catolic.

Și nu este exclus ca însuși Papa, care este, desigur, la curent cu realitățile statistice, să vadă în ortodocșii români o soluție de salvare a întregului creștinism european în fața invaziei islamice.

Nu avem, deocamdată, nicio reprezentare a forței de iradiere a ortodoxiei românești în mediul occidental, dar nimic nu este exclus. Avem, cum am spus, doar constatarea unei realități statistice.

Nu știm ce va genera, dacă va genera ceva, însă situația ar putea fi valorificată în favoarea României. Dacă ar avea cine s-o facă.

În orice caz, iată că și într-un dezastru pot exista fermenții unei renașteri, oricât de controlat ar fi acel dezastru. Efecte perverse – ar spune unii. Efecte colaterale – spun eu. Care ar putea deveni fundamentale…

Autor: Miron Manega

Sursa: certitudinea.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.