Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan si Partidul sau „Justitie si Dezvoltare” (AKP) aflat la guvernare, au anuntat ca vor sa creeze o „armata a islamului” pentru a purta un razboi impotriva Israelului.

Cu mai putin de o luna in urma, oficiosul statului turc – cotidianul Yeni Safak-, a publicat un articol atribuit lui Erdogan intitulat „Un apel pentru actiune urgenta”. In acelasi timp, pe site-ul ziarului era difuzat acelasi articol sub titlul „Ce se intampla daca se va forma o armată islamica impotriva Israelului?”

In articol se face apel la cele 57 de state membre ale Organizatiei Cooperarii Islamice (OCI) pentru a forma o armata comuna care „va ataca simultan Israelul din toate partile”.

De asemenea se specifica: „Daca statele membre ale OCI se vor uni militar, vor forma cea mai mare armata din lume. Numarul soldatilor activi ar fi de cel putin 5.206.100, in timp ce bugetul apararii va ajunge la aproximativ 175 miliarde de dolari„.

Textul este insotit de o harta interactiva care explica si simuleaza atacul comun al fortelor militare musulmane asupra Israelului.

Articolul ofera chiar si detalii suplimentare despre plan: „Se asteapta ca 250.000 de soldati sa participe la prima operatiune asupra Israelului. Vor fi folosite bazele terestre, aeriene si navale ale statelor membre OCI situate in regiunile cele mai apropiate. Bazele comune vor fi construite intr-o perioada scurta de timp … Este posibil ca 500 de tancuri si vehicule blindate, 100 de avioane, 500 de elicoptere de atac si 50 de nave sa se mobilizeze rapid„.

Erdogan nu a negat contributia si sprijinul sau fata de cele consemnate in articol si a declarat in mai multe randuri ca ar dori sa „reinvie Imperiul Otoman”.

El a ordonat infiintarea unor baze militare in Qatar si Somalia si a incheiat recent un acord cu Sudanul pentru achizitionarea unei insule sudaneze (Suakin) in Marea Rosie pentru a fi folosita ca baza militara.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.