Nu este nici o surpriza faptul ca reteaua sociala Facebook stie multe despre orice utilizator. A colectat suficiente date despre tine incat stie care-ti sunt preferintele sau lucrurile care nu-ti fac placere.

Daca ai instalat aplicatia Facebook Messenger pe dispozitivul tau Android, exista o probabilitate mare ca renumita companie sa-ti colecteze datele de contact, SMS-urile si istoricul apelurilor.

Un tweet de la utilizatorul Dylan McKay, un programator din Noua Zeelanda, care a obtinut mai mult de 38.000 de re-tweet-uri (in momentul redactarii articolului), a aratat cum acesta a gasit datele sale anuale (jurnalele complete ale apelurilor primite si efectuate inclusiv ale mesajelor SMS) intr-o arhiva pe care a descarcat-o (ca fisier ZIP) de pe Facebook.

Facebook a colectat toate aceste categorii de date ale utilizatorilor sai in ultimii ani, ceea ce a fost consemnat in cateva randuri si de mass-media, dar povestea nu a primit prea multa atentie la momentul respectiv.

Acum dupa ce Facebook a fost implicat in scandalul despre practicile sale de partajare a datelor (episodul Cambridge Analytica, de saptamana trecuta), tweet-urile de la McKay au devenit virale si au alimentat dezbaterea fara de sfarsit a protejarii vietii private din mediul on-line.

Un purtator de cuvant al Facebook a explicat intr-o conferinta de presa, ca „toate site-urile de social networking au fost proiectate pentru a face mai usoara conectarea utilizatorilor cu prietenii si membrii familiei”, dar a evitat sa raspunda de ce Facebook colecteaza date suplimentare ale utilizatorilor sai.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.