Generatia Z va reprezenta 32% din populatia globala de 7,7 miliarde in 2019, depasindu-i astfel pentru prima data pe Millennials (31,5% din totalul persoanelor de pe Pamant). Estimarea a fost facuta de Bloomberg, in baza datelor publicate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Cei nascuti in 2001 vor implini 18 ani anul viitor, astfel ca vor intra la facultate si/sau in campul muncii, vor avea drept de vot si vor fi considerati adulti in fata legii in majoritatea tarilor.

Spre deosebire de alte generatii, „zetarii” nu cunosc lumea analoga. Altfel spus, nu stiu cum e sa traiesti fara tehnologie. In plus, copilaria lor a fost marcata de evenimente precum recesiunea globala si razboiul impotriva terorismului.

Insa principalul factor care diferentiaza Z de Millennials, in afara de varsta, sta in ideea de constiinta de sine versus egocentrism, potrivit unui studiu realizat de Marcie Merriman, director executiv la Ernst & Young LLP.

Cei din prima categoria au tendinta de a gasi singuri solutii la problemele cu care se confrunta. Ceilalti, insa, cauta rezolvarea problemelor in alte parti, cum ar fi companiile pentru care lucreaza. In plus, sunt isi guverneaza vietile dupa ideea „si mie ce-mi iese?”


Aceasta schimbare in structura demografica mondiala reprezinta o veste buna pentru companiile de livrari, producatorii de gadgeturi si pentru asa-numita gig economy, potrivit careia oamenii nu vor mai fi legati de un singur angajator.

La polul opus, industriile care vor avea de infruntat cele mai mari provocari sunt nenumarate, pornind de la invatamant, planificare de evenimente, branduri de lux si pana la jocul de golf.

„Fiecare generatie vine cu un set unic de comportamente si prezinta provocari unice pentru companiile care vor sa ajunga la ei”, potrivit unui raport realizat de firma de cercetare Nielsen Holdings Plc. „Cei din Generatia Z sunt bombardati cu mesaje de peste tot si pot disemina foarte repede daca ceva e relevant pentru ei sau nu”, adauga raportul.

Tinerii si munca

Pentru a vedea cum se raporteaza tinerii la ideea de munca, am consultat un studiu realizat de EY la comanda Hipo.ro. Potrivitn acestei cercetari de piata, pe primul loc in topul celor care influenteaza Generatia Z, in proportie de 49%, este reprezentat de actualii angajati ai companiei, chiar si interni, pe locul al doilea se afla mama, cu 48%, pe al treilea – consilierii in cariera, cu 44%, pe al patrulea loc specialistul in recrutare al companiei, cu 43%, iar pe a cincea pozitie se afla tatal, cu 40%.

„Comparativ cu raspunsurile la nivel global, profesorii nu intra in top cinci ‘influenceri’ in alegerea angajatorului, iar angajatii actuali ai companiei joaca un rol mult mai mare in Romania, chiar mai mare decat mamele tinerilor respondenti”, se arata in document.

Conform sursei citate, cel mai important factor care influenteaza gradul de incredere in angajator pentru respondentii generatiei Z se refera la oportunitatea de a invata si a avansa in cariera (94%) . La o distanta de 14 puncte procentuale, al doilea cel mai important factor este stabilitatea locului de munca, ceea ce se coreleaza cu interesul majoritatii tinerilor care au raspuns chestionarului de a se angaja intr-o multinationala sau in sectorul de stat.

„Pentru tinerii din generatia Z, respectul este chiar mai important decat oportunitatile de dezvoltare in determinarea increderii in sef. Superiorul direct va incuraja gestionarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, oferind flexibilitate asupra timpului si locului de unde lucreaza acesti tineri. Comunicarea deschisa si transparenta este si ea foarte importanta pentru 80% dintre respondenti”, mai arata studiul.

Cei mai multi dintre tinerii generatiei Z care au raspuns in cadrul chestionarului dedicat vor prefera sa lucreze intr-o firma privata (63%), in timp ce aproape unul din cinci intentioneaza sa inceapa propria afacere si doar 12% si-ar dori sa munceasca in sectorul public.

Cum gândesc şi ce reclame consumă

Generaţia Z – cei cu vârstă cuprinsă între 16 şi 19 ani – numără aproximativ 2 miliarde de membri la nivel global şi reprezintă noul etalon pentru companii.

Un studiu realizat de Kantar Millward Brown în 39 de ţări, inclusiv România, ne introduce în universul lor şi face o comparaţie cu precedentele generaţii.

Astfel, generaţia Z este mai pasionată de muzică decât aşa-numiţii Millenials (generaţia Y): 43% dintre reprezentanţii generaţiei Z apreciază accesul permanent la muzică faţă de 30% în cazul Millenials şi sunt mai buni cunoscători ai mediului digital faţă de generaţiile anterioare.

Însă sunt mai puţin răbdători. De exemplu, ei întrerup reclamele, în medie, cu 3 secunde mai devreme decât cei din categoria de vârstă 35-49 de ani.

“Generaţia Z a crescut într-o lume a posibilităţilor nelimitate, în care pot avea totul la cerere, şi acest lucru le influenţează aşteptările de la reclame. Ei sunt mult mai atraşi de reclamele care le permit să participe la crearea sau influenţarea turnurii acţiunii, în comparaţie cu generaţiile Y sau X, care preferă ca reclamele să îi ajute să găsească mai multe informaţii despre marcă”, afirmă Duncan Southgate, Global Brand Director, Media & Digital în cadrul Kantar Millward Brown.

Iată principalele concluzii ale studiului privind modul în care companiile pot capta atenţia celor din generaţia Z:

– Generatia Z este prima generatie care petrece cel mai mult timp pe ecranele mobile in detrimentul celor fixe.
– Generaţia Z este mult mai pasionată de muzică şi filme, iar reclamele plasate în aceste contexte sunt mult mai bine primite de către acest grup.

– Toate generaţiile preferă clipurile video scurte, dar celor din grupa Z le plac reclamele mai scurte de 10 secunde într-o masură mai mare decat generaţiilor anterioare.

– Deşi dedică mai puţin timp canalelor media tradiţionale (51% dintre ei vizionează cel puţin o oră pe zi TV comparativ cu 74% în cazul generatiei X), generaţia Z are o atitudine mult mai favorabilă faţă de formate cum ar fi cele outdoor, cele din ziare/reviste şi cele de la cinematograf, TV sau radio faţă de alternativele digitale obişnuite.

– În mediul digital, reprezentanţii generaţiei Z au o atitudine mai favorabilă faţă de cea a altor generaţii în privinţa reclamelor video cu recompense şi a celor care rulează automat înaintea unor clipuri video şi pot fi evitate. În schimb sunt foarte critici la adresa formatelor invazive cum ar fi reclamele care rulează automat inaintea clipurilor video, dar nu pot fi evitate.

– Muzica, umorul şi celebrităţile fac generatia Z mai receptivă la reclame. Reprezentanţii acesteia sunt atraşi, de asemenea, de reclame care le permit să îşi pună amprenta asupra lor sau să vadă ce se întamplă după ce iau o decizie. Ei au o parere mai bună despre mărcile care îi lasă să voteze ce se va întampla (31% faţă de 25% în cazul generatiei Y), să aleagă o opţiune (28% faţă de 25%) sau să ia decizii (27% comparativ cu 22%). Totuşi, aceste atribute nu sunt suficiente pentru a avea succes.

– Generaţia Z este extrem de bine informată în materie de design. Tinerii până în 19 ani vor evalua calităţile estetice ale unei reclame şi vor aprecia utilizarea noilor formate captivante cum sunt AR (Augmented Reality) şi VR (Virtual Reality). Inovaţiile în formate cum ar fi reclamele native, filtrele sau “recuzitele”(lenses) sponsorizate beneficiază de o susţinere mult mai mare din partea generaţiei Z decât din partea altor grupe de vârstă .

– Reprezentanţii generaţiei Z utilizează semnificativ mai mult platformele de socializare, nu numai prin prisma timpului petrecut în contact cu ele, dar şi prin cea a numarului de platforme vizitate. Acestea nu se rezumă doar la Facebook şi Youtube, ci includ Instagram, Twitter şi Snapchat.

– Generaţia Z nu este omogenă; există nuanţe la nivel local. De exemplu, în China, cei incluşi în această categorie apreciază muzica ritmată, jucăuşă şi amuzantă în reclame. În schimb, în Germania, generaţia Z se aşteaptă ca muzica să îi ajute să înţeleagă mesajul fără să fie nevoie să asculte vocea din fundal.

Sursa: revistacariere.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.