Se numeste „Hyperloop” si, in cativa ani va deveni un revoluționar „al cincilea mod” de transport, capabil sa eclipsezele actualele si deja consacratele calatorii cu trenuri, avioane, barci si automobile.

Istoria transportului este plina de visatori care si-au imaginat tot felul de scheme si mijloace de a transporta oamenii dintr-un punct A intr-un punct B intr-un timp cat mai scurt si in conditii de securitate deplina, dar cele mai multe din aceste idei si proiecte au ramas irealizabile pana in momentul de fata.

Dar cel mai recent si misterios proiect, care a revolutionat lumea tehnologiei, urmeaza in curand sa fie testat cu mentiunea expresa a autorului ca acest mijloc de transport va transforma science fiction in realitate.

CV-ul miliardarului Elon Musk, autorul proiectului, este cel putin impresionant. El a facut avere initiala la PayPal, sistemul sigur de plata online, inainte de a deveni presedintele unei firme care se ocupa de lansarea de nave spatiale. Societatea sa „SpaceX” a devenit prima entitate privata care a desfasurat operatiunea de andocare a unei capsule de marfa cu Statia Spatiala Internationala.

Tot el a fondat Tesla, firma care produce masini sport electrice. Acum, Musk, in varsta de 47 de ani, a anuntat ca va publica proiectul Hyperloop. Desi inca nu a oferite detalii, miliardarul a dat cateva indicii interesante. Motorul va fi alimentat de panouri solare, iar capsula se va deplasa printr-un tub cu un diametru de aproximativ 2 metri.

Totodata el a declarat ca proiectul lui va fi “open source”, adica nu-l va breveta si va permite oricui sa-l modifice sau sa incerce construirea lui. In ultimele saptamani, o mare parte din misterul care inconjura proiectul pare sa fi fost disipat. Un pasionat de tehnologie din Canada numit John Gardi a publicat o diagrama a modului in care Hyperloop ar putea sa functioneze.

Domnul Gardi, care se descrie ca un modest „carpaci”, a imaginat un tunel cu diametrul de aproximativ 2,70 m, ridicat deasupra solului pe piloni. Tunelul ar putea fi realizat din materiale deja folosite pentru conductele de canalizare. Aceasta ar forma o buclă continuă între două puncte de destinație.

Turbine uriase vor sufla abur in interiorul tunelului, iar capsula cu calatori se va deplasa, fiind ulterior accelerata de magneti. Tot sistemul magentic va ajuta la incetinirea si oprirea ei, la finalul calatoriei. Viteza atinsa va fi supersonica.

Facand o analiza aprofundata asupra acestei tehnologii si publicata pe site-ul propriu, domnul Gardi a concluzionat: „Eu cred ca Hyperloop este doar o versiune moderna a sistemului de tuburi pneumatice folosite in banci, magazine si industrie, pentru a muta bani si obiecte mici pe distante lungi sau la alte etaje ale unei cladiri”.

Dl Musk a declarat ca Hyperloop ar fi cel mai bine utilizat intre orase pereche aflate la mai putin de 1.000 kilometri distanta si ar fi mai sigur decat transportul aerian.

El vrea sa construiasca primul tub pentru Hyperloop intre Los Angeles si San Francisco, iar calatorii vor putea ajunge la destinatie in doar 30 de minute, sustine el.

Miliardarul precizeaza ca acest proiect este o alternativa la “trenul-glont”, care ar urma sa fie gata in 2028 si va costa 68 de miliarde de dolari.
Hyperloop va fi un mijloc de transport mai sigur si va costa doar 10% din acest pret fabulos, crede Musk

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.