In momentul de fata, nici o tara din lume, inclusiv dintre cele mai avansate economic si militar nu poseda o strategie militara spatiala clara pe termen indelungat. Aceasta chestiune a fost analizata de catre John M. Collins, autorul unui studiu extrem de important, dar in egala masura necunoscut, care analizeaza sistemul Terra-Luna din perspectiva militara.

Trebuie mentionat faptul ca acest studiu a fost transpus intr-o carte intitulata “Military Space Forces: The Next 50 Years” (Fortele militare ale spatiului: urmatorii 50 de ani) care a fost autorizata chiar de Congresul SUA.

Collins isi dezvolta sistemul sau plecand de la ideile geopoliticianului Halford J. Mackinder (1861-1947), care a emis la inceputul secolului XX teoria potrivit careia Europa Central-Estica si Rusia constituiau “Vatra” puterii mondiale; iar Africa si restul Europei reprezentau “Lumea Insulara”. Plecand de la aceste considerente, Mackinder a emis urmatoarea regula care a avut un ecou deosebit la momentul respectiv:

· Cine stapaneste Europa de Est, stapaneste Vatra.

· Cine stapaneste Vatra, domneste peste Lumea Insulara.

· Cine stapaneste Lumea Insulara, domneste peste Lume.

Dupa scurgerea unui secol, teoria lui Mackinder a cazut in desuetitudine, concomitant cu realitatea ca puterea aeriana si puterea spatiala actuala nu mai corespund ipotezelor geopolitice ale inceputului sec. XX.

Collins, in studiul sau, traseaza o dramatica analogie cu ideile lui Mackinder. Astfel, dupa explicatiile sale, spatiul circumterestru incapsuleaza Pamantul (Terra) pana la o altitudine de circa 50.000 mile (80.465 km), iar acest fapt, sugereaza el, va fi cheia dominatiei militare pe la jumatatea sec. XXI, deoarece:

· Cine stapaneste spatiul circumterestru, domneste peste Pamant.

· Cine stapaneste Luna, domneste peste spatiul circumterestru.

· Cine stapaneste L4 si L5, domneste peste sistemul Terra-Luna.

L4 si L5 reprezinta punctele de libratie lunare, adica locurile din spatiu unde atractia gravitationala a Lunii si a Pamantului sunt perfect egale. In teoria lui Collins, bazele militare amplasate acolo, ar putea ramane pe pozitie timp foarte indelungat, fara a avea nevoie de mult carburant.

Actualmente, aceasta teorie suscita neincredere si isca discutii de factura sci-fi, dar, atata vreme cat aceste idei sunt deja elaborate, nu trebuie sa ne mire prea mult faptul ca intr-o buna zi ele vor fi puse in practica intr-un mod care ni se va parea destul de firesc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.