Primul apel din istoria telefoniei mobile, a fost efectuat in urma cu 45 de ani


In urma cu 45 de ani, la 3 aprilie 1973, Martin Cooper (la vremea respectiva, director la compartimentul comunicare, in cadrul companiei Motorola), a fost primul om care a realizat un apel folosind un telefon celular.

In dimineata zilei de 3 aprilie ’73, in apropierea hotelului Hilton, din Manhattan (SUA), Cooper se afla in strada (parand usor nervos) si tinea in mana un obiect cam ciudat, voluminos cat o caramida, greu cam cat un laptop de astazi, cu o antena de aproximativ 10 centimetri.

Mai avea in apropiere o echipa formata din sapte persoane, care il ajutau cu un echipament destul de complicat, pentru a face primul apel telefonic, din afara unei masini. Trebuie spus ca un fel de “stramos” al telefonului mobil a fost telefonul de masina, care nu putea fi transportat altfel, care trebuia incarcat de la motorul autovehiculului si care costa o adevarata avere.

Cooper l-a ales ca destinatar al apelului pe Joel Engel, rivalul sau, de la compartimentul de cercetare al Bell Labs, un specialist, de altfel, foarte respectat. Experienta a fost un succes, iar telefonul mobil incepea sa devina realitate. Se mai spune ca Martin Cooper a marturisit ca ar fi fost inspirat de capitanul Kirk, din serialul “Star Trek”.

A fost nevoie sa mai treaca o vreme pentru ca telefoanele fara fir sa fie suficient de miniaturizate pentru a fi cu adevarat “mobile”. In 1983, Motorola a lansat pe piata americana primul telefon mobil veritabil – Motorola DynaTAC 8000X, in zece ani de cercetare, in acest scop, cheltuindu-se peste 100 milioane de dolari.

Telefonul mobil nu este o inventie in sensul clasic al termenului, ci, mai degraba, asocierea inovatoare a mai multor tehnologii, dintre care unele erau cunoscute inca din anii ’40 ai secolului trecut. Telefoanele portabile functioneaza pe baza de unde electromagnetice, asa cum se intampla si cu radioul sau cu televiziunea.

In 1947, o inventie, decisiva pentru progresul tehnologic in domeniu, se produce odata cu descoperirea celulelor hexagonale pentru telefoanele de la Bell Labs (Bell Telephone Laboratories sau AT&T Bell Laboratories), din Statele Unite ale Americii (societate care, din 2009, face parte din centrul de cercetare Alcatel-Lucent), care puteau sa trimita si sa primeasca semnale din trei directii.

Telefonul mobil a reusit sa schimbe viata a milioane de utilizatori, asigurand o comunicare rapida si eficienta. Privind si din cealalta perspectiva, a dezavantajelor, din ce in ce mai multe discutii sunt legate de influenta extrem de nociva pe care o au radiatiile emise prin folosirea telefoanelor celulare, dar si radiatiile antenelor GSM, care favorizeaza aparitia unor boli grave.

Pe langa aceste aspecte se suprapune si dependenta pe care o da acest aparat mobil, utilizatorilor sai, de la dormitul cu el sub perna, pana la inlocuirea alarmei ceasului cu alarma telefonului sau inlocuirea ceasului cu telefonul. Folosirea telefonului mobil in timpul sofatului distrage atentia, indiferent daca sunt folosite castile, handsfree-ul sau aparatul in sine.

Astazi, exista mai multe dispozitive mobile decat populatia globului la un loc. In drumul sau pentru a-si castiga gloria, telefonul celular a trecut prin schimbari importante de design si de tehnologie incorporata, acest dispozitiv devenind una dintre cele mai de succes inventii ale secolului al XX-lea.

In mai putin de douazeci de ani, aceasta tehnologie a cucerit globul, transformandu-se intr-o necesitate pentru mare parte a populatiei, asigurand comunicarea, indiferent de locatie si de distante. Scopul initial al acestor dispozitive a fost de a facilita telecomunicatiile, dar odata cu aparitia SMS-ului (Short Message Service), din anii ‘90, telefoanele care incorporau acest serviciu au devenit un dispozitiv revolutionar, care permitea mai mult decat simpla comunicare de voce. In 2012, conform unui raport al International Telecommunication Union, existau 6 miliarde de abonamente de telefonie mobile in lume, raportat la o populatie de 7 miliarde de locuitori ai planetei.

Telefoanele mobile sunt astazi dispozitive care incorporeaza functii precum camera foto si video, MP3 player, radio FM, dar permit user-ilor si conectarea la internet, prin intermediul retelelor 3G, 4G si 5G. Fiecare stadiu de dezvoltare a acestui telefon a asigurat o crestere a industriei, de la comunicarea simpla de voce si pana la conexiunea la internet de tip WAP si GPRS si, in ultimul timp, conexiunea la internet de mare viteza, aratand ca telefoanele celulare sunt una dintre tehnologiile performante, de varf, in industria inceputului de secol XXI.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.