lun. aug. 19th, 2019

Adevarul

Evenimentele care transforma lumea!

Primul organism hibrid om-maimuță din lume, creat de cercetătorii spanioli într-un laborator din China

3 min read

Oamenii de știință afirmă că au creat primul organism hibrid om-maimuță din lume, într-un laborator din China, informează The Independent.

Cercetătorii, al căror scop este să folosească animale pentru a crea organe pentru transplanturi care să salveze vieți omenești, consideră crearea hibridului un pas important.

Aceștia au promis că își vor continua experimentele folosind primate.

Echipa științifică a dezvăluit că a injectat celule stem umane capabile să creeze orice tip de țesut într-un embrion de maimuță.

Experimentul a fost oprit înainte ca embrionul să devină îndeajuns de matur pentru naștere.

Embrionul a fost în prealabil modificat genetic pentru a se dezactiva genele care controlează creșterea organelor.

Studiul a suscitat îngrijorări de natură etică, pe fondul temerii că celulele stem umane ar putea migra către creier.

Angel Raya, de la Centrul de Medicină Regenerativă din Barcelona, a afirmat că experimentele pe organisme constituite din celule provenite de la două specii s-au lovit de „bariere etice”.

„Ce se întâmplă dacă celulele stem se eliberează și formează neuroni umani în creierul animalului? Ar avea acesta conștiință? Și ce se întâmplă dacă aceste celule stem se transformă în celule spermatice?”, a relatat acesta reporterilor ziarului El Pais.

Pe de altă parte, Estrella Nunez, de la Universitatea Catolică din Murcia, în calitate de colaborator al proiectului, a spus că au fost implementate mecanisme care să genereze autodistrugerea celulelor umane în cazul migrării acestora către creierul hibridului.

Estrella Nunez afirmă că rezultatele sunt promițătoare. Cercetarea a fost costisitoare, beneficiind în mare măsură de finanțare din partea Universității.

„Dacă punem laolaltă cercetarea om/porc, om/șobolan și om/maimuță, se ajunge la un total de sute de mii de euro”, a spus colaboratoarea.

La rândul său, Dr Angel Raya a relatat că oamenii de știință au stabilit prin convenție un prag la a 14-a zi de gestație, o perioadă de timp considerată insuficientă pentru ca embrionul să poată dezvolta un sistem nervos central uman.

Toți embrionii hibrizi sunt distruși înainte de atingerea acestei vârste.

Juan Carlos Izpisua, care a creat primul hibrid om-porc din lume în 2017 și a condus cel mai recent experiment a declarat: „În prezent încercăm nu doar să înaintăm și să continuăm experimentele cu celule umane și celule de rozătoare și porci, ci și cu primate non-umane.

Spania este o țară pionier și lider mondial în aceste investigații”.

Autor: Vlad Pârâu

Sursa: activenews.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Citește mai multe:
Închide