James Jeffrey, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Siria, a solicitat Rusiei „sa permita reluarea atacurilor aeriene din Israel asupra tintelor iraniene din Siria”.

Jeffrey a mentionat ca rusii (care au avut intalniri consultative cu armata israeliana). s-au abtinut in trecut sa loveasca tintele inamice din Siria. Cu toate acestea, de la doborarea unui avion rusesc in septembrie, Moscova a racit relatiile cu Israelul. Rusia a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va dobori orice aeronava israeliena care va intra in spatiul aerian sirian pentru a ataca tintele iraniene.

Primul Ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu si ofiteri de rang inalt ai Israel Defense Forces (IDF) s-au intalnit recent cu Jeffrey.
Potrivit analistilor, au avut loc discutii despre „situatia din Siria, inclusiv posibilitatea unui conflict militar intre Rusia si Israel”. Discutii mai ample pe aceasta tema sunt prevazute a avea loc intre Donald Trump si Vladimir Putin duminica 11 noiembrie, la Paris.

Serviciile de informatii israeliene, au furnizat date potrivit carora armata siriana impreuna cu specialisti tehnici din cadrul armatei ruse au instalat bateriile S-300 in ultimele zile si au devenit operationale.

Rapoartele sugereaza ca bateriile S-300 nu vor viza numai avioane militare care zboara deasupra Siriei. Exista temeri ca ar putea fi vizate si zborurile comerciale, ceea ce ar presupune probabil un raspuns imediat din partea armatei israeliene.

Acest raport a determinat o reactie puternica din partea lui Ze’ev Elkin, ministru al mediului si al afacerilor din Ierusalim. Elkin a afirmat ca Israelul va ataca sistemele de aparare aeriana S-300 daca sunt folosite impotriva avioanelor israeliene, chiar daca sunt deservite de personal rus.

„Consideram ca livrarea sistemului defensiv S-300 catre Siria a fost o mare greseala. Militarii sirieni nu sunt intotdeauna capabili sa utilizeze corect hardware-ul. In cazul exploatarii necorespunzatoare, aeronavele civile pot fi afectate”, a declarat el.

In ciuda unor informatii contradictorii, se pare ca Israelul a renuntat in ultima luna la atacarea obiectivelor iraniene din Siria.

Foto: images-free.net

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.