Experimentele staliniste din anii 50-60, cu agentii sovietici infiltrati in special in serviciile secrete, cu disparitiile, accidentele si mortile subite care dadeau de banuit, au creat o antipatie fata de KGB si sovietici.

Pentru cei ce nu cunosc despre jaful sovromurilor din anii 50 ii invit sa consulte acest articol . In Securitate a aparut astfel o „aripa occidentala” care a inceput sa idealizeze Occidentul, in timp ce conservatorii se delimitasera deja de modelul sovietic.

Conflictul dintre cele doua gasti de securisti nu s-a datorat faptului ca securistii mai noi au devenit mai morali decat tortionarii stalinisti. Dupa cum s-a tot intamplat in Romania, patriotismul pastrarii resurselor pentru dezvoltarea tuturor a fost doar un pretext a noilor securisti de „mai mult”.

Nu spiritul echitabil i-a facut sa schimbe macazul catre capitalismul pe care il blamau la sedintele oficiale, ci lacomia. Ei au gasit o portita de falsa comunicare cu dezgustul popular fata de sovietici din acea perioada.

In anii 1980 deja romanii se saturasera de inferioritate economica fata de Occident. In acelasi fel, latraii sistemului, cei care aveau si privilegii de a experimenta pe viu opulenta occidentala, se simteau amenintati constant de toanele „tovarasului” de a-i schimba din functie.

Desi pozau in martorii lui Marx si Engels, totusi spiritul antreprenorial a incoltit in ei. Bisnita cu jeansi sau video-playere le-a adus sume importante tuturor. S-a creat in societatea romaneasca un fel de economie subterana la nivel de elita statala guvernata de aceasta aripa bisnitara a Securitatii.

Din ei s-au recrutat viitorii milionari, cei care au creat capitalismul in Romania in acest sfert de secol. In interiorul ei erau deja create doua factiuni care se vor duela pentru putere in perioada de dupa 1989 pana astazi, respectiv conservatorii care voiau un capitalism bland (de genul celui francez) si bisnitarii, care voiau capitalism feroce.

Acestia au fost primii care au devenit agenti dubli. De fapt ei au devenit piloni ai serviciilor occidentale care parazitau Securitatea. Ei au devenit niste bete in roate pentru dictatura lui Ceausescu, actionand din umbra spre a-i submina imaginea.

Ei s-au dat anticomunisti, dar de fapt au fost sedusi de mirajul puterii occidentale bazata pe schimb economic, spre deosebire de cea dictatorial-clasica, bazata pe amenintarea armata.

Pe langa oportunisti, au existat idealisti cu ambitii de agenti 007 din fictiunile marilor ecrane. In documentarul acesta (video de mai jos) e descrisa povestea unui astfel de securist (Matei Pavel Haiducu) trimis sa-i omoare pe Virgil Tanase si Paul Goma in anii 80 pentru ca-l criticau pe Ceausescu la postul de radio Europa Libera.

El face rocada catre spionaj dublu, colaborand cu contraspionajul francez. Asta e modelul pentru multe astfel de jocuri duble cu serviciile occidentale pe care spionii romani le-au facut.

 

Cert este ca un sentiment de lehamite fata de traditia marxist-leninista a cuprins astfel toata societatea romaneasca, iar rezultatul il stim cu totii. Capitalismul cu mirajul sau i-a cuprins pe majoritatea, de la copil la batran si de la muncitor la intelectual.

Pana si cel mai apropiat om de sotii Ceausescu, fiul lor Nicu, dadea ordine la TV sa se difuzeze muzica straina de revelion mai spre dimineata, „dupa ce dorm babacii”. Doar din cand in cand cate o „baba sclerozata” isi manifesta repulsia fata de regimurile de dinainte de 1944.

Vantul schimbarii se simtea peste tot. Daca cu cativa ani inainte Securitatea anihilase cu succes revolta de la Brasov, dimpotriva, in 1989 revolta de la Timisoara a fost discret folosita de Securitate pentru a-si aplica visele de a deveni elita capitalista, cu banii stransi de pe ici si de pe colo.

Sursa: baldovinconcept.blogspot.com

Foto: propolitica.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.