Singularitatea tehnologica: Umanitatea se afla la marginea abisului (2)


Primul calculator electronic construit la mijlocul anilor ’40 este cunoscut sub numele de ENIAC. Iata povestea acestuia pe scurt: „ENIAC a fost inventat de J. Presper Eckert si John Mauchly de la Universitatea din Pennsylvania. Constructia acestuia a inceput in 1943 si a fost finalizata in 1946. Ocupa aproximativ 1800 de metri patrati si dispunea de aproximativ 18.000 de lampi, cantarind aproape 50 de tone.

Incepand cu momentul respectiv (1946), comunitatea stiintifica si cea tehnologica au facut front comun pentru atingerea singularitatii tehnologice. Multe dintre cele mai stralucite minti sunt ademenite la acest joc cu miza extraordinara, pur si simplu pentru ca „Muntele Everest trebuie sa fie escaladat” . Nu se acorda nici un fel de atentie eventualelor consecinte dramatice care ar putea surveni la finalul acestei curse nebune. Acesta a fost contextul de baza al celor peste 70 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

In acelasi timp, tehnologia informatica, inteligenta artificiala, superinteligenta autonoma, robotica, ingineria genetica si disciplinele aferente au inregistrat fiecare o accelerare considerabila. Evolutiile majore au aparut initial incet, dar in timp, au ajuns la o evolutie aritmetica. Acest model a fost in curand inlocuit de o evolutie geometrica care in doar cativa ani a atins o rata de crestere exponentiala.

Cand supercomputerele au fost construite prima data la inceputul anilor 1960 (de exemplu, supercomputerul Cray CDC 6600), comunitatea stiintifico-tehnologica a inceput sa experimenteze o evolutie exponentiala in capacitatea lor de a rezolva problema. De atunci, progresul lor a inregistrat o evolutie constanta apropiindu-se de o traiectorie ascendenta aproape verticala. In prezent, acesti oameni de stiinta inregistreaza rezultate si progrese nelimitate, stabilind un plafon remarcabil odata cu aparitia internetului in 1995. Prin urmare, se poate imagina doar care este stadiul de dezvoltare al IA si al superinteligentei autonome SIA astazi.

Odata ce capacitatea celei mai rapide tehnologii de calcul s-a apropiat de nivelurile extrem de ridicate care exista in prezent, nu a existat nici o problema in ceea ce priveste IA care sa nu fie rezolvata intr-un timp relativ scurt.

De asemenea, orice provocare dificila sau neprevazuta ar putea fi indeplinita prin utilizarea celui mai puternic supercomputer. Avand in vedere puterea si viteza de neconceput a acestei inteligente computerizate, era doar o chestiune de timp pentru a proiecta o superinteligenta autonoma (SIA). Si asa au si ei! Cu exceptia faptului ca doar foarte putini si-au indreptat ochii asupra Frankensteinului din secolul 21, care se manifesta rapid, care poseda o asemenea superinteligenta autonoma.

Marea majoritate a muncii extrem de clasificate, care se face in proiectele legate de superinteligentei autonome (SIA), se face in laboratoare subterane extrem de secrete. Aceste locatii nu sunt marcate pe nici o harta. Cu alte cuvinte, cei care sunt profund implicati in aceste proiecte nu sunt niciodata vazuti sau auziti.

Formatorii de opinie in domeniul IA ca Ray Kurzweil sunt doar oameni de front (in prima linie) a caror sarcina este sa pregateasca publicul pentru urmatoarea faza a introducerii AI si a roboticii in societate. In realitate, toate informatiile care apar in presa despre IA reflecta evolutiile din urma cu peste un deceniu. Fiecare dintre rapoartele despre progresul inteligentei artificiale, reflecta ceea ce s-a petrecut in laboratoarele clandestine cu multi ani in urma.

Doar elitele care detin puterea stiu exact cat de aproape sunt pentru implinirea viselor lor si cosmarul nostru. Ei sunt, de asemenea, constienti de amenintarile extreme la adresa civilizatiei daca produsul (produsele) intreprinderii lor ar cadea in mainile unui grup terorist. Prin urmare, ultra-secretul din jurul tuturor proiectelor lor a fost strict aplicat inca de la inceput.

Ce e cu adevarat aceasta „superinteligenta autonoma”?

Ei bine, ceea ce este foarte interesant este ca atunci cand introduceti in Google (cu ghilimele asa cum se arata mai sus), sunt returnate doar 4 pagini Google! O astfel de cenzura a informatiei este cu adevarat uimitoare. Este de mirare ca au reusit sa „ascunda” bine aceasta tema pe Internet.

Sa aruncam mai intai o privire rapida asupra a ceea ce putini inteleg cu adevarat despre SIA (superinteligenta autonoma).

„Precursorul – IA – are un domeniu numit Superinteligenta Artificiala (autonoma), despre care Stephen Hawking ne-a avertizat. Una dintre definitii a fost data de Nick Bostrom ca fiind „o inteligenta mult mai vasta decat cel mai bun creier uman in aproape orice domeniu, inclusiv creativitatea stiintifica, intelepciune generala si abilitatile sociale”. O usoara sau vasta superioritate fata de intelectul uman este deranjanta pentru oamenii de stiinta si nu numai, deoarece nu se stie cu exactitate ce ar insemna asta. O masina capabila sa invete si sa se imbunatateasca in mod constant poate fi de neoprit la un moment dat.

Superinteligenta artificiala, autonoma, odata creata si finalizata, nu ar avea nevoie de nici o asistenta, interventie sau programare umana. Mai mult decat atat, este uimitoare capacitatea ei de a invata despre sine si de a-si dezvolta constiinta de sine. Acest lucru deosebeste cu adevarat superinteligenta autonoma de orice altceva construit pana acum in istoria lumii.

Aceasta forma a superinteligentei, va continua sa evolueze, sa invete si sa-si extinda orizonturile independent – pentru totdeauna!

Cu alte cuvinte, o astfel de entitate non-umana (adica Android) ar putea teoretic sa devina si sa actioneze ca o fiinta umana, cu exceptia faptului ca ar face totul „mult mai bine si mai rapid”. Acesti androizi extrem de competenti ar putea nu numai sa gandeasca si sa vorbeasca, ci ar putea sa faca lucruri mai mari si mai precise decat oricine altcineva de pe planeta. Inclusiv razboiul…

Foto: futureoflife.org

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.