Un „computer cuantic” capabil sa sparga orice cod este aproape de a fi finalizat de Agentia americana de informatii NSA, relateaza un cunoscut ziar din Washington, citand documente divulgate de Edward Snowden.

Potrivit documentelor, calculatorul la care lucreaza in prezent NSA, ii va permite sa sparga codurile informatice care protejeaza secrete bancare, medicale, informatii guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Conform presei de peste Ocean, super-computerul face parte dintr-un program mai amplu in valoare de aproape 80 de milioane de dolari, care se numeste „Penetrating Hard Targets„.

Companiile IT urmaresc de mult obiectivul de a crea „computere cuantice”, care sa permita exploatarea puterii atomilor si moleculelor, sporind astfel in mod considerabil rapiditatea si securitatea computerelor.

Cu toate acestea, unii experti sunt de parere ca e putin probabil ca NSA este pe punctul de a crea un asemenea computer, fara ca membrii comunitatii stiintifice sa fie la curent cu acest lucru.

Pare putin probabil ca NSA sa fie atat de avansata in comparatie cu companiile civile, fara ca cineva sa stie acest lucru„, a declarat Scott Aaronson, de la MIT.

Documentele provenite de la Snowden sustin ca NSA lucreaza la acest proiect in camere speciale, numite „custi Faraday”, care protejeaza impotriva poluarii electromagnetice provenind din exterior.

Snowden dezvaluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj in toata lumea, vizand intre altele o serie de tari europene, institutii UE sau sistemul intern de videoconferinte al ONU, si in principal rolul pe care il are NSA.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.