Vorbind la Fondul German Marshall inainte de reuniunea ministeriala a NATO de laBruxelles, secretarul de stat Mike Pompeo a criticat politica UE si a intarit ideeaca presedintele Donald Trump reafirma extinderea autoritatii americane in intreagalume.

In apararea ferma a politicii externe a administratiei Trump, fostul director al CIA a declarat in fata unui numeros public ca Washingtonul construieste acum o noua ordine mondiala care se va lupta impotriva „abuzurilor cinice” ale Rusiei, Chinei si Iranului. 

El a mentionat, de asemenea, ca rolul traditional de conducere al Americii in afacerile globale ii revine presedintelui:

Trebuie sa tinem seama de actuala ordinea mondiala pentru a intelege calea de urmat. Strategia de securitate nationala a Americii a fost considerata in principal „realism”. Imi place sa cred ca este de fapt „bunul simt”.

Fiecare natiune trebuie sa-si cunoasca responsabilitatile fata de cetatenii sai si sa intrebe sincer daca ordinea internationala actuala serveste binele poporului sau, asa cum trebuie. Si daca nu, atunci trebuie sa ne intrebam cum putem realiza acest lucru.

Asa face presedintele Trump. El incearca sa readuca Statele Unite la rolul lor traditional, de prim rang in lume. El vede lumea asa cum este, nu asa cum dorim sa fie. El stie ca nimic nu poate inlocui statul-natiune ca garant al libertatilor democratice si al intereselor nationale. El stie, asa cum stia George HW Bush, ca o lume mai sigura a avut nevoie intotdeauna de curajul american pe scena mondiala. Si când noi, noi toti ignoram responsabilitatile fata de institutiile pe care le-am format, altii vor abuza de acest lucru. 

Pompeo a afirmat in discursul sau, ca principalele tari care vor abuza de aceasta stare de lucruri sunt Rusia, China si Iranul. El le-a invinuit pentru subminarea „ordinii internationale” si a descris apoi modul in care presedintele intentioneaza sa remedieze situatia:

Misiunea noastra este sa ne reafirmam suveranitatea, sa reformam ordinea internationala liberala si dorim ca prietenii nostri sa ne ajute si sa-si exercite la randul lor  suveranitatea. Avem dorinta de a face ca ordinea internationala sa serveasca cetatenilor nostri nu sa-i controleze. America intentioneaza sa isi asume rolul de lider mondial – acum si intotdeauna.

Sub presedintele Trump, nu intentionam sa abandonam actiunile comune sau pe prietenii nostri. Dimpotriva. Luati, ca exemplu,  numarul istoric de tari care au facut front comun in timpul presiunilor noastre impotriva Coreei de Nord. Nici o alta natiune din lume nu ar fi putut aduna zeci de natiuni, din toate colturile  lumii, pentru a impune sanctiuni regimului din Phenian.

Organismele internationale trebuie sa contribuie la facilitarea cooperarii care sustine securitatea si valorile lumii libere. In caz contrar, acestea trebuie reformate sau eliminate.

Atunci când tratatele sunt incalcate, tarile trebuie sa renegocieze, iar tratatele trebuie sa fie reanalizate sau aruncate. 

Prin urmare, administratia noastra se retrage in mod legal sau renegociaza tratatele invechite sau daunatoare, acordurile comerciale si alte aranjamente internationale care nu servesc intereselor noastre suverane sau intereselor aliatilor nostri”.

Presedintele american Donald Trump construieste o noua ordine mondiala, sustinuta de conducerea si democratia americana, a concluzionat secretarul de stat Mike Pompeo in fata diplomatilor prezenti la eveniment.

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.