Cercetatorii de la 3 universitati britanice: York, St Andrews si Cambridge, au utilizat fotografii a 200 de persoane, modificand imaginile pentru a obtine 4 versiuni diferite, pornind de la aceleasi fete.

Acest experiment vine in intampinarea nevoii oamenilor de a arata mai bine si releva faptul ca un ten cu aspect sanatos, care ne face sa parem atragatori, poate fi obtinut consumand mai multe fructe si legume. Pielea capata o stralucire aurie, o tenta bronzata, pe care o asociem, de obicei, cu sanatatea.

Pentru cei care nu agreaza prea mult legumele, vestea buna e ca si o singura portie sau doua pe zi contribuie la o infatisare mai atragatoare.

Intr-una dintre versiuni, fetele aveau o stralucire aurie obtinuta printr-un consum sporit de fructe si legume, iar in alta, fetele erau prezentate cu un ten cu infatisare mai putin sanatoasa, asa cum au adesea oamenii care nu prea consuma legume si fructe proaspete.

In cea de-a treia si a patra versiune, tonurile pielii erau, de asemenea, diferite, dar imaginile fetelor fusesera modificate astfel incat sa creeze imagini abstracte in care nu mai puteau fi recunoscute chipuri umane.

Un grup de voluntari a evaluat apoi chipurile din poze, in functie de cat de atragatoare pareau, dandu-le note. Tenta usor galbuie din imaginile abstracte nu le-a făcut nicio impresie voluntarilor; in schimb, in fotografiile ce reprezentau chipuri, nuanta aurie a pielii a fost clar un element care facea ca fata respectiva sa fie considerata mai atragatoare.

In general, tenta usor galbuie are o anume semnificatie, spune ceva despre starea de sanatate a persoanei. Lipsa unui volum corespunzator de fructe si legume din alimentatie poate face ca persoana respectiva sa fie mai putin capabila sa lupte impotriva unor infectii.

Cercetari anterioare aratasera ca nuanta aurie a tenului celor ce consuma multe fructe si legume se datoreaza unor substante numite carotenoizi – pigmentii galbeni, portocalii si rosii din fructe si legume, care stimuleaza functionarea sistemului imunitar. Absorbiti de organism si ajungand in piele, ei dau nuanta galbui-aurie pe care o percepem drept sanatoasa si atragatoare.

Oamenii de stiinta recomanda, la ora actuala, consumul a 5 portii de fructe si legume zilnic. Chiar si o crestere moderata a cantitatii de fructe si legume poate duce la o diferenta vizibila in nuanta tenului: cercetatorii spun ca o portie sau doua in plus determina o diferenta semnificativa dupa 4 saptamani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.